Majoituspalveluja kotoasi käsin

Majoituspalveluja kotoasi käsin

Bed & Breakfast -majoitus on suosittua erityisesti ulkomailla, mutta Suomeenkin on syntynyt jonkin verran “petiä ja aamiaista” tarjoavia palvelua. B & B tarkoittaa virallisesti huonetta majoitustilasta, jonka hintaan kuuluu aamiainen. On kuitenkin olemassa monenlaisia aamiaismajoitusapalveluja, joista osa on intiimejä koteja muutamalla huoneella, kunnolla panostettuja maalaismajoituksia kymmenine huoneineen ja niin edelleen.

Haluaisitko kokeilla yrittäjyyttä majoituspalvelujen piirissä? Lue tästä artikkelista muutamia esimerkkejä, joita voisit kokeilla ja saat samalla hyviä neuvoja yrittäjyyteen. Tämä artikkeli ei anna täydellisiä vastauksia kysymyksiisi, vaan herättää ennemminkin mielikuvitusta, jotta voisit pohtia itse yritystoimintasi yksityiskohdat.

Erilaisia majoitusvaihtoehtoja

Jos et ole vielä päättänyt, minkälaista majoitusta tarjoat, voi tämä osio artikkelissa auttaa hahmottamaan.

B&B-majoitusten viehätyksestä iso osuus on siinä on siinä, että jokainen on hieman erilainen. Kotimajoituksessa yksityinen koti toimii majoituspaikkana. Nämä ovat yleensä tarkoitettu sivutulojen hankkimiseen.

Bed and Breakfast eli aamiaismajoitus on kuin upgreidattu versio edellisestä. Huoneita on usein neljästä ylöspäin ja omistajapariskunnat usein asuvat samassa rakennuksessa tai pihapiirissä. 

Nykyään B & B -majoitukset ovat saaneet seurakseen myös Airbnb-majoituksen, jossa tarjotaan lähinnä huoneita, asuntoja ja taloja majoitukseen, eikä niinkään aamiaista. Poikkeuksiakin toki on. Airbnb:n kautta voi siis tarjota myös kotimajoitusta ja B&B -majoitusta.

Onko tarvetta majoitukselle alueellasi?

Kun olet päättänyt, mitä tilaa rupeat tarjoamaan majoitukseen, tee pientä markkinatutkimusta siitä, onko majoitukselle oikeasti tarvetta – ja kenelle. Majoitusta voi tarjota nimittäin turisteille, jos alueesi on sen kaltainen, jossa turistit voivat viihtyä. Oletetaan, että majoitustilasi sijaitsee maaseudulla. Suomalainen maaseudun rauha on monelle ulkomaalaiselle ja miksei suomalaiselle kaupunkilaiselle elämys.

Samoin pariskunnat voivat haluta irtiottoa kohtuuhintaa ja kotimaan matkailu on kasvattanut suosiotaan. Sen sijaan liikemajoitukseen maaseudulla sijaitseva majoitus ei oikein sovellu, sillä tälle kohderyhmälle tarvitaan hyviä kulkuyhteyksiä ja sen sellaista. Jos maaseudun tilasi on isokokoinen, voinet myös vuokrata sitä tapahtumakäyttöön kuten häihin ja syntymäpäiviin. 

Pientä pintaremppaa asiakkaita varten

Majoitustilasi saattaa vaatia pintaremonttia sisälle ja ulos, jotta vieraat varmasti viihtyvät. Repsottavat tapetit ja huono maali ulkoseinässä eivät todennäköisesti anna aihetta kehuille Airbnb-sovelluksessa. Arvostelut ovat hyvin tärkeitä, joten tilasta tulee antaa siisti ja toimiva kuva asiakkaille. Varsinkin kun arvosteluja voi höystää valokuvilla!

Kalusteiden päivittäminen voi olla myös tarpeen, sekä uudet liinavaatteet, keittiö- ja siivoustarvikkeet ja niin edespäin. Vanhat kodinkoneetkin kannattaa uusia. Aivan perusvermeet riittävät pitkälle.

Airbnb on helpottanut varausten seuraamista, mutta jos hoidat kaiken itse, tulee sinulla olla sopiva softa varausten ja kirjanpidon ylläpitämiseen. Yrittäjä voi tarvita myös muuten tuliterät tietokoneet ja ohjelmistot yritystoiminnan pyörittämiseen.

Tarjoa hieman ekstraa

Majoituksen myyminen voi riippua usein lisäpalveluista, joita tarjoat joko ilmaiseksi tai huokealla hinnalla asiakkaillesi. Pienet jutut jäävät mieleen ja puskaradio laulaa kauniimmin, kun olet höveli ja tarjoat esimerkiksi upgreidattua huonetta silloin, jos sellainen sattuu olemaan vapaana.

Perheille voit myös tarjota toista huonetta pienemmällä hinnalla, esimerkiksi 30 – 50 % alennuksella. Vieraille on hyvä joskus tarjota aktiviteettipaketteja tai lisäpalveluja, jos sellaiseen on mahdollista. 

Jos majoitustilassasi järjestetään myös juhlat tai tapahtumat, kannattaa niissä ottaa myös lisäpalvelut huomioon. Jokainen haluaa tapahtumastaan ikimuistoisen, joten siitä hyvästä usein ihmiset maksavatkin vähän enemmän. Esimerkiksi äänentoistolaitteiden sisältyminen tapahtuman hintaan helpottaa tilaajan vastuita. Jos tapahtumaan osallistujia myös majoittuu, tee heille ns. könttätarjous, jolla he saavat huoneet alennetulla hinnalla. 

Sijaitseeko majoitustilasi esimerkiksi lentokentältä tai juna-asemalta enintään noin 15 – 20 kilometrin päässä? Voit tarjota kuljetusta, jos vieraat eivät muuten pääsisi helposti paikalle. Voit joko itse kuljettaa vieraat, mutta jos saat tehtyä yhteistyösopimuksen kuljetusyrityksen kanssa, tämä voi olla vieläkin parempi vaihtoehto, sillä pystyt itse keskittymään olennaiseen.