Uuden kodin sisustus ei ole rakettitiedettä

Uuden kodin sisustus ei ole rakettitiedettä

Oletko muuttamassa uuteen kotiin ja aloittamassa alusta? Tyhjästä aloittaminen voi stressata mutta tulet huomaamaan, että sisustussuunnittelu uuteen kotiin voi olla mukavaa!

Määrittele ensiksi tyylisi, jonka haluat kotiisi. Usein toimii sellainen vinkki, että ulkotilat ja sisätilat ovat samaa tyyliä.  

Erilaisia tyylivaihtoehtoja huone kerrallaan

Modernissa tyylissä nähdään puhtaita linjoja sekä puun ja maan sävyjä. Esimerkiksi muutaman kymmenen vuoden takaiset kodit sopivat modernin sisustuksen kanssa hyvin yhteen. Nykyaikainen tyyli luottaa minimalistisuuteen sekä valkoisen, mustan ja harmaan värivalikoimaan. Metalli ja lasi toimivat tässä erinomaisesti.  Maalaistyylissä sohvat ovat pehmeitä, pöydät ovat rustiikkisia ja puisia sekä värimaailma muistuttaa entisistä ajoista.  

Aina ei ole järkevää sisustaa koko taloa kerralla, vaan kannattaa aloittaa tekemällä sisustussuunnitelma huone huoneelta. Huoneita ei voi välttämättä koskaan sovittaa yhteen sisustuksellisesti, joten voit tehdä sisustuksen jokaiseen huoneeseen eri tavalla.  Jos et tiedä mistä aloittaa, aloita siitä huoneesta jossa olet eniten. Vierashuone voidaan jättää viimeiseksi.

Huonekohtaisessa sisustuksessa voit aloittaa huoneen isoimmasta elementistä tai esineestä. Makuuhuoneessa se on sänky, olohuoneessa yleensä sohva ja keittiössä / ruokailutilassa se on ruokapöytä. Valitse nämä ensimmäisenä jos olet hankkimatta uutta tilalle. Uuden tilalle hankkiminen voi olla järkevää eikä laadusta kannata tinkiä, sillä käytät myös näitä kalusteita kaikkein eniten. Niiden pitää kestää.

Kysy ammattilaisen apua rohkeasti – se voi olla ilmaista

Jos tuntuu ettet osaa itse sisustaa, kysy liikkeistä ilmaista konsultti- ja suunnittelupalvelua. Niitä nimittäin on tarjolla, sillä niiden avulla he saavat myytyä tuotteitaan paremmin. Heiltä saat erinomaisia vinkkejä koska he ovat alansa ammattilaisia.

Huoneen sisustuksessa maali on erinomainen kaveri. Voit vaikkapa maalata jokaisen huoneen eri värillä tai sävyllä. Valitse maali myös huoneen muun sisustuksen mukaisesti, jotta tyyli säilyy. Pelkkä valkoinen ei ole kovin houkutteleva, joten sävytä sitä edes hieman. Kun näet huoneessa seinän, johon haluat kiinnittää huomion, maalaa se sellaisella maalilla, jonka väri vähän hirvittää sinuakin. Tästä tulee keskipiste huoneeseen. Samaa väriä voi käyttää yksityiskohtina muissa pienemmissä osissa – osta vaikka samanvärinen matto huoneeseen. Matto sitoo huoneen yhteen, sanoi eräskin viisas mies.

Jos haluat luoda ainutlaatuisen ilmeen, aseta esille esineitä, joista pidät. Sisustus voi vaikuttaa epätäydelliseltä, jos se ei sisällä sinua puhuttelevia elementtejä. Niitä voivat olla valokuvat, perintöesineet ja niin edelleen. Ne tekevät huoneesta mielenkiintoisen. Samalla ne tekevät huoneesta persoonallisuutesi jatkeen.

Harkiten hyvä tulee – älä täytä kotiasi liiallisesti

Jos sisustamassasi huoneessa on aivan liikaa tavaraa ja elementtejä, se voi aiheuttaa jopa visuaalisen kaaoksen. Järjestä huonekalujen sijoittelu niin että huoneessa on vapaatakin tilaa. Valitse aluksi huoneeseen huolellisesti pari esinettä ja sen jälkeen voit “täyttää” tilaa hitaasti ja harkitsevasti.  Voit käyttää tauluja, peilejä ja hyllyjä seinällä, mutta niitäkin harkiten. Matot, päiväpeitot ja viltit tuovat mukavaa lämmintä tunnelmaa huoneeseen – viimeistele sisustus niillä, kun olet nähnyt muuten huoneen muotoutuvan sinun makusi mukaiseksi tilaksi.

Kun olet sisustanut kotisi, ei se tarkoita sitä että kyseessä on lopullinen ratkaisu. SIsustusta voi, saa ja pitää muuttaa aika ajoin – ainakin siinä vaiheessa kun kyllästyt edelliseen ratkaisuun. Myös ihmiset muuttuvat ja maut muuttuvat, joten ei ole mikään pakko jumittua yhteen ilmeeseen. 

Ei se sen kummempaa ole – eikä todellakaan mitään rakettitiedettä. Päätä oma tyylisi, aloita yhdestä huoneesta kerrallaan ja mikä tärkeintä: kokeile rohkeasti. Esimerkiksi maalaaminen ei ole peruuttamatonta.