Valaistussuunnittelua ympäri kotia

spottivalaisin

Kodeissa voidaan keksiä lähes rajaton määrä valaistussuunnitelmia eri huoneisiin. On vain vain päätettävä, minkä lähestymistavan halutaan ottaa käyttöön. Tässä artikkelissa oivia vinkkejä tähän teemaan.

Valaistuksen suunnittelu kotiin voi olla monimutkaista, mutta lopussa kiitos seisoo. Oikeiden lamppujen valitseminen vuorokaudenajan värilämpötilan perusteella parantaa fyysistä ja psyykkistä oloa. Sopivan valomäärän valitseminen helpottaa elämää, mutta tekee myös oikean tunnelman huoneen ulkonäön kannalta. Sisustajat voivat luoda hyvässä valossa tilan, joka näyttää viihtyisältä ja jota on helppo käyttää. Esimerkiksi osoitteessa www.nettilamppu.fi on nähtävillä monenlaisia valaisimia, joita mainitaan tässäkin artikkelissa.

Uppoasennettavat valaisimet toimivat monessa paikassa

Eteinen tarvitsee asianmukaisen valaistuksen turvallisuuden vuoksi. Se voi myös olla näyttävä heille, jotka ensimmäistä kertaa astuvat sisään taloon. Vakiokorkuiset katot saattavat tarvita eteisessä uppoasennettavan valaisimen, mutta holvikatoissa voidaan käyttää halutessaan kattokruunua tai muuta riippuvalaisinta. 

Keittiössäkin kattoon upotettavat valaisimet ovat ihanteellisia, mutta ne eivät ehkä ole yhtä koristeellisia kuin saarekkeen yläpuolella asennettu riippuvalaisin. Työvalaistuksen ei tarvitse viedä paljon tilaa. Valonheittimet yläkaappien yllä usein riittävät hyvin.  .

Työvalaistus on tärkeää kylpyhuoneessa. Joskus meikkipeiliä varten voidaan asentaa lamput peilin sivuille, sillä seinästä tuleva valaistus heittää vähemmän varjoja henkilön kasvoille. Tämä on tärkeää esimerkiksi parranajon tai meikin levittämisen kannalta. 

Makuuhuoneessa tarvitaan aamulle ja illalle omat valotyypit

Makuuhuoneen valaistuksen tulisi olla optimaalinen aamulla heräämistä ja illalla puolestaan nukkumaanmenoa varten. Yleisvalaistus voi olla värilämpötilaltaan viileä tai kirkas aamua varten. Himmenninkytkimellä valo saadaan taas miellyttävämmäksi iltapäivällä ja illalla. Pienet lämminsävyiset pöytävalaisimet auttavat rentoutumaan ja valmistautumaan uneen. Yöllä punaisen sävyinen taustavalaistus tai turvavalaistus helpottaa heräämistä, mutta se ei häiritse liikaa unta.

Olohuoneen valaistuksen tulisi olla lähtöisin useista eri lähteistä. On suositeltavaa levittää valoa koko huoneeseen ja erityisesti valaista huoneen pimeät nurkat. Upotetut kattovalot voivat olla himmennettyinä, jotta saadaan aikaan pehmeä tunnelmavalo. Samankaltaisen tunnelman voi saavuttaa myös oikein sijoitetuilla pöytävalaisimilla. Työpistevalaisimet puolestaan antavat parempaa valoa lukemista ja työskentelyä varten.

Kotitoimistossa valaistus on tehtävä tuottavaksi. Jos toimistossa työskennellään tarkkojen tehtävien parissa päivän aikana, voi lisävalaistus kattoon asennetuista kiskovalaisimista tai työpöydän valaisimista olla tarpeen. Korostusvalaistus sopii hienosti tietokoneen näytön taakse esimerkiksi LED-nauhoilla. Näin valo ei vaikuta kovalta eikä häikäise näyttöä.

Ulkovalaistuksen haasteet, esteet ja ympäristön ajatteleminen voivat tuottaa päänvaivaa

Ulkovalaistuksessa tulee ottaa huomioon myös valosaaste. Se on merkittävä ongelma erityisesti alueilla, joilla asukastiheys on suurempi. Valosaaste vaikeuttaa ja jopa estää  ihmisten mahdollisuuksia nähdä tähtiä ja yötaivasta – monikaan ei ole esimerkiksi nähnyt galaksimme Linnunradan osia, jotka näkyvät pimeimmillä paikoilla hienosti paljain silmin.

Ulkovalaistuksen hallitsematon käyttö voi myös aiheuttaa ongelmia paikallisille luonnonvaraisille eläimille. Siksi eri alueilla on sääntöjä ja ohjeistuksia, joilla valvotaan ulkovalojen käyttöä. Ulkovalaistus tulisikin järjestää niin, että valot osoittavat alaspäin eivätkä ylöspäin tai ulospäin.

On kuitenkin erittäin suositeltavaa käyttää maalaisjärkeä päättääkseen, mikä on paras ulkovalaistus. Valaistuksen määrä ulkona tulee jättää minimiin. Värilämpötila saisi olla korkeintaan 3000 kelviniä. Kirkkaan valkoisen tai sinisen valaistuksen välttäminen minimoi esimerkiksi stressiä lisääviä vaikutuksia. Useammalla vähälumenisella lampulla saadaan aikaiseksi riittävä valaistus, jolla säilyy turvallisuus. Mikään alue ei kuitenkaan ole liian kirkas.

Jotkin ulkovalaistusratkaisut vaativat matalajännitteisen sähkövalaistuksen asentamista. Joissakin toimii taas  aurinko- tai paristokäyttöiset valaisimet. Näitä voidaan myös yhdistellä tarpeen mukaan ja tärkeintä on, ettei ulkovalaistuksesta tule kynnyskysymys ja että sitä osataan hallita ja käyttää kunnolla asentamisen jälkeen.